İçeriğe geç

Otellerde Teknoloji

Gelişen teknoloji ile oteller de bu sektörden payını almaya başladı. Teknolojinin hayatımıza girmediği hiç bir alan kalmadı artık. Teknoloji ile otellerin nasıl bir bağı olabilir diye düşünebilirsiniz ancak kullanım alanının düşündüğünüzün ötesinde çok geniş olduğunu söyleyebilirim.

Birincisi otel yönetim tarafına sağladığı imkanlar, ikincisi ise misafir ile iletişimi ve güvenliği sağlayan kısmı. 

Yönetim kısmı ile ilgili yerli yabancı çok fazla program var. Birçoğunu kullanmış biri olarak şunu çok net ifade edebilirim ki artık yerli firmalarımızın yabancı programlardan hiç bir eksiğinin kalmadığı hatta bir çoğundan hem maliyet hem de kullanım açısından çok çok önde olduğudur.

Yerli Yazılım

Yabancı yazılımların bir çoğu, buna global pazarda lider olanlar da dahil tek bir yazılımdan oluşmuyor. İçerisinde farklı modüller bulunuyor. Bu modüllerin her birinin farklı yazılım firmalarından temin ediliyor ki bu da hızla gelişen teknolojinin son kullanıcıya sunulmasında ciddi gecikmelere ve entegrasyon sorunlarına neden oluyor.

Bununla birlikte tüm modülleri kendi içerisinde bulunduran, yazılımı ve geliştirmesini kendilerinin yaptığı teknoloji firmaları bu süreci çok daha hızlı, güvenli ve sorunsuz yürütüyor. 

Yönetim tarafında; rezervasyon, ön büro işlemleri, banket, spa, muhasebe, yiyecek içecek, kat hizmetleri, güvenlik, teknik servis, crm, stok, satış pazarlama gibi bir çok üst başlık mevcut. 

3d Güvenli Ödeme

Misafir taraında ise; online rezervasyon, telefon ile alınan rezervasyonlarda misafire voucher gönderimi ve 3d güvenli ödeme tahsilatı (bunu türkiye’ de ilk defa 2015 yılında otel sektöründe kullanıma alan kişiyim :) ), loyality, otel içerisinde misafirlerin internet kullanımını kayıt altına alan yazılımlar gibi ana başlıklardan oluşuyor. Yazarken çok basit ancak bu sürecin tamamlanması ve kullanım süreci zaman istiyor. Şunu diyebilirsiniz; ne var yani bütün dünya online ödeme sistemi kullanıyor neyin artisliğini yapıyorsun :) Evet haklısınız birçok e-ticaret siteleri kullanıyor tabiiki ancak otellerde (hala bu oran çok düşük) kendine kullanım alanı bulamamıştı. Kullandığımız otel yönetim programı ile tam entegre çalıştırıyoruz. Dolayısıyla hız, zaman ve güvenliği tam anlamıyla sağlamış oluyoruz. 

Whatsapp Business

Sanıyorum 2017 yılında whatsapp business kullanıma açıldı ve yine hızlı bir şekilde sistemimize dahil ederek misafirler ile iletişimimizde whatsapp business kullanmaya başladık ve 7/24 misafirlerimizin her türlü talep ve isteklerine bu kanaldan da cevap veriyoruz. Buna benzer çok fazla yardımcı program yazılım var ancak mesele burda bastır parayı kullandan ziyade minumum maliyet max faydayı sağlamak ve bunları sadece yapmış olmak için yapmak değil, kullanımını, yönetimini ve takibini belli bir sistem dahilinde gerçekleştirmek gerekiyor. 

Düşük maliyet yüksek fayda !

Sektör yöneticileri teknoloji konusunda üzülerek söylüyorum bilgi yoksunu ve kulaktan dolma ezber bilgilere sahip oldukları için bir çok ürünü maalesef çok yüksek maliyetlerde tedarik ediyorlar. Örnek verecek olursa bir otel web sitesi için onbinlerce TL harcayan da var, bin TL domain, host ve dizayn maliyetiyle halleden de var. Channel manager kısmına hiç girmek istemiyorum. Bu konu tamamen apayrı bir başlık. İnşallah bir sonraki yazımda da bu konuya değinme fırsatım olur. 

İşin maliyet kısmının yanısıra teknolojinin doğru kullanılması için gereken iki önemli başlık var. Birincisi data yani veri, ikincisi bu verileri kullanma kabiliyeti.

Oteller çok ciddi dataya sahipler ancak bu dataları kullanmak konusunda maalesef yeterli donanıma sahip değiller. Baktığınızda uyruk bilgilerini bile sisteme doğru giremeyen otel çalışanları ile dolu sektör. Hal böyle olunca doğru veri ve istatistiklere ulaşmak da mümkün olmuyor. Veri var, sonuç yok. Bu noktada sisteme veri girişlerinin belirli bir sistem ve standart dahilinde ve aynı zamanda kontrollerinin sağlıklı yapılıyor olması gerekiyor.

Teknolojiye yatırım yapın ancak yatırımlarınızın çöpe gitmemesi için doğru kişilere teslim edin… Son olarak yerli yazılımlarımıza güvenin ve sahip çıkın. Google’ ın bile ülkemize ultimatom verdiği bugünlerde yerli yazılım firmalarımızın ne kadar önemli olduğunu anlatmaya gerek yok sanırım.